W większości naszych domów w kranach płynie twarda woda. Twardość wody określa zawartość w niej jonów wapnia i magnezu To właśnie ona odpowiada za tworzenie się kamienia w czajnikach, który nie tylko negatywnie wpływa na smak kawy czy herbaty ale również niszczy czajniki, skracając długość ich użytkowania. Problem ten dotyczy zarówno czajników elektrycznych jak i tradycyjnych. Zanim jednak wybierzemy się do sklepu w poszukiwaniu środka odka mieniającego wypróbujmy sprawdzone, tańsze i bardziej naturalne domowe sposoby.
Ocet
Do czajnika wlewamy ocet i wodę w równych proporcjach po czym gotujemy naszą miksturę i odstawiamy ją na godzinę. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu konieczne będzie dokładne płukanie i umycie czajnika oraz kilkukrotne zagotowanie wody.
Obierki ziemniaczane
Do czajnika wrzucamy obierki ziemniaków zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu wylewamy wodę pozostawiając obierki i powtarzamy czynność dolewając nową wodę.
Sok z cytryny
Świetnie w roli odkamieniacza sprawdzi się sok z cytryny. Do czajnika wlewamy szklankę soku i pozostawiamy płyn na godzinę. Później należy czajnik dokładnie wypłukać.
Kwasek cytrynowy
Całe opakowanie kwasku cytrynowego zalewamy kilkoma szklankami wody, gotujemy i pozostawiamy na kilka godzin. Potem oczywiście czajnik należy wypłukać.
Soda oczyszczona
Kilka łyżek sody wsypujemy do czajnika, pozostawiamy na ok. kwadrans po czym usuwamy proszek i ze względu na zapach dokładnie myjemy czajnik.
Jak nie dopuścić do powstania osadu z kamienia w czajniku?
Jednym ze sposobów na uniknięcie kamienia w czajniku jest korzystanie z filtrów. Można wybierać z różnych ich rodzajów np. filtry mechaniczne, z aktywnym węglem czy z odwrócona osmozą. Można zamontować także filtry bezpośrednio na kran lub korzystać z tzw. dzbanków z filtrem, do których nalewamy wodę przed jej zagotowaniem w czajniku.