Dobra organizacja kuchni – jak przechowywać i pracować

Kuchnia to przestrzeń w naszym domu, w której spędzamy dość dużo czasu. Warto więc ją  tak zorganizować by wygonie korzystać z niej każdego dnia. Przygotowując posiłki dla całej rodziny potrzebujemy sporo sprzętów i przyborów. Każdy z tych przedmiotów musi mieć w kuchni swoje miejsce. Łatwiej będzie utrzymać porządek oraz mieć wszystko pod ręką by w dowolnym momencie skorzystać z potrzebnych rzeczy nie szukając ich. Dobrze jest skorzystać z wiedzy i doświadczenia profesjonalnych projektantów, pamiętając, że nie wszystkie rozwiązania, o których sami myśleliśmy mogą okazać się najlepsze w naszej kuchni. Układ czy rozwiązania, które widzieliśmy w kuchniach znajomych czy rodziny niekoniecznie muszą być dobre dla nas.

Kuchnia beżowo-brązowa, stół, słupki z piekarnikiem

O ile łatwiej jest zacząć wszystko od nowa urządzając nową kuchnię o tyle trudniejsze może okazać się porządkowanie i odnawianie istniejącej zabudowy kuchennej.

Jeśli zależy nam tylko na odświeżeniu pomieszczenia zacząć należy od dokładnego wyliczenia co chcielibyśmy zmienić. Potem należy już trzymając się planu rozpocząć pracę. Pozbądźmy się wszystkich niepotrzebnych lub uszkodzonych rzeczy. Wszystkie przedmioty należy pogrupować w zależności od zastosowania i typu. Potem powinniśmy zastanowić się jak je poukładać.  Dobrze jest stworzyć w kuchni strefy przygotowywania posiłków, gotowania i przechowywania. System ten pozwoli na łatwiejszą segregację rzeczy. Pamiętajmy, że szafkach dolnych przechowujemy cięższe przedmioty, sprzęt AGD, garnki, patelnie. Garnki dobrze jest poukładać jeden w drugim, od największego do najmniejszego, pokrywki kładąc na wierzchu. Zaoszczędzimy wtedy miejsce. Podobnie postępujemy z patelniami. Wszystkie przybory kuchenne, z których korzystamy rzadziej ułóżmy na przykład w szafce nad lodówką lub w tyle dolnych szafek, pozostałe przedmioty, z których często korzystamy powinny być w zasięgu ręki. Dobrze jest wyposażyć szuflady w organizery, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać porządek.

Przyprawy przechowuj z dala od źródeł ciepła, by nie straciły one swoich walorów smakowych i zapachowych. Wszystkie produkty żywnościowe jeśli zostały wyjęte z oryginalnych opakowań dobrze jest oznaczyć etykietą z datą przydatności do spożycia.

biała kuchnia, szuflady blum, tandembox boxside, zielony blat,

Dobrze zorganizowana kuchnia pozwoli na szybsze i łatwiejsze przygotowywanie posiłków.

Łatwiej będzie w niej również zachować czystość. Pamiętajmy, że utrzymanie czystości jest bardzo ważne w pomieszczeniu, w którym szykujemy posiłki.

Przechowywanie w kuchni – wyposażenie szafek kuchennych




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *