Zachowanie stref pracy w kuchni jest bardzo ważne. Zlewozmywak jest kolejnym przystankiem w Twojej pracy w kuchni. We współczesnej kuchni jest on wspomagany zmywarką, a bywa, że i drugim mniejszym zlewem. Powinien go zaplanować blisko głównej płaszczyzny roboczej. Przynajmniej z jego jednej strony zostaw miejsce na odkładanie brudnych i czystych naczyń.
Odpowiedz sobie na trzy poniższe pytania:
- Czy zamierzasz mieć zmywarkę? – odciąży ona zlewozmywak, możesz zdecydować się na mniejszą gabarytowo komorę.
- Czy gotujesz dla dużej rodziny? Jeśli gotujesz w dużych garnkach kup taki zlewozmywak, do którego komory zmieści się największy z nich. Będziesz mógł go bez problemu umyć.
- Ile będziesz miał miejsca na blatach? Pamiętaj, że zlew może być też powierzchnia roboczą, jeśli komorę zlewu przykryjesz np. drewnianą deska. Każdy szanujący się producent zlewów ma je w swojej ofercie.