Strefy pracy w kuchni w układach przestrzenych

trendy w projektowaniu kuchni

Co masz zrobić, jeżeli stwierdzisz, że nie da się w twojej przyszłej kuchni zastosować zasady “złotego trójkąta”?

Nic się nie martw. Stworzysz wygodne miejsce do pracy kierując się kolejnością wykonywanych czynności i swoimi potrzebami. Koniecznie musisz wydzielić trzy podstawowe strefy:

1. Przygotowania żywności,

2. Mycia produktów,

3. Gotowania i pieczenia.

Planując pierwszą strefę odpowiedz sobie  na następujące pytania:

1. Jak często robisz zakupy? Jeśli raz w tygodniu, potrzebujesz znacznie więcej miejsca na zakupy.

2. Z jakich produktów korzystasz najczęściej? Zależnie od tego możesz potrzebować dużej zamrażarki, dużej spiżarni bezpośrednio przy kuchni albo obszernych szafek;

3. Czy gotujesz na zapas? Jeżeli tak, konieczna będzie znacznie większa lodówka z odpowiednim rozstawem półek, albo chłodna spiżarnia w sąsiedztwie kuchni.

O czym musisz pamiętać ?

Koniecznie zaplanuj kawałek wolnej powierzchni blatu roboczego obok lodówki na wypakowanie produktów jak również do sporządzania zimnych posiłków

Strefy pracy w kuchni, wyspa w kuchni, zlew na wyspie, płyta indukcyjna na wyspie




2 Replies to “Strefy pracy w kuchni w układach przestrzenych”

  1. Pingback: Jak rozpoznać wiarygodnego wykonawce kuchni - Blog Projekty Kuchni

Comments are closed.