Co masz zrobić, jeżeli stwierdzisz, że nie da się w twojej przyszłej kuchni zastosować zasady “złotego trójkąta”?
Nic się nie martw. Stworzysz wygodne miejsce do pracy kierując się kolejnością wykonywanych czynności i swoimi potrzebami. Koniecznie musisz wydzielić trzy podstawowe strefy:
1. Przygotowania żywności,
2. Mycia produktów,
3. Gotowania i pieczenia.
Planując pierwszą strefę odpowiedz sobie na następujące pytania:
1. Jak często robisz zakupy? Jeśli raz w tygodniu, potrzebujesz znacznie więcej miejsca na zakupy.
2. Z jakich produktów korzystasz najczęściej? Zależnie od tego możesz potrzebować dużej zamrażarki, dużej spiżarni bezpośrednio przy kuchni albo obszernych szafek;
3. Czy gotujesz na zapas? Jeżeli tak, konieczna będzie znacznie większa lodówka z odpowiednim rozstawem półek, albo chłodna spiżarnia w sąsiedztwie kuchni.
O czym musisz pamiętać ?
Koniecznie zaplanuj kawałek wolnej powierzchni blatu roboczego obok lodówki na wypakowanie produktów jak również do sporządzania zimnych posiłków
2 Replies to “Strefy pracy w kuchni w układach przestrzenych”
Comments are closed.