Sprzedawcy mebli kuchennych operują dwoma kategoriami wystroju kuchni : klasyczną (angielską, prowansalską, romantyczną) i nowoczesną.
Kuchnia klasyczna
Klasyczna z założenia jest – zgodnie z tradycją tego pomieszczenia – raczej kuchnią zamkniętą, wypełnioną bogatymi w detal meblami. Drzwiczki szafek są bogato zdobione, szklenia podzielone szprosami, szkła fazowane lub zmatowione, krawędzie blatów i listew wykończone dekoracyjnymi sfrezowaniami a całość zwieńczona gzymsem. Takie meble wymagają odpowiedniego otoczenia. Glazura i gres są więc drobne, o nierównych krawędziach, szerokiej fudze, układane w różnych kierunkach, wykończone dekorami i listwami. Ściany udekorowane sztukaterią, gzymsami.
Kuchnia nowoczesna
Kuchnia o charakterze ultranowoczesnym również wymaga przestrzeni. Z założenia jest przestronna ale łatwiej ją połączyć stylistycznie z otwartym salonem. Tutaj istotne są całe powierzchnie ścian, na których tle tworzy się kompozycje szafek i urządzeń kuchennych podkreślone odpowiednim oświetleniem. Meble i wyposażenie prezentują się tu jak na wystawie. Szafki kuchenne wyposażone są w proste płycinowe drzwiczki, lakierowane albo wyklejone egzotycznym fornirem. W takiej kuchni wszystko ma swoje miejsce i jest ukryte w szafkach i szufladach. Na wierzchu pozostają jedynie nieliczne, za to designerskie urządzenia kuchenne i narzędzia, jak wyciskacz do cytrusów firmowany nazwiskiem znanego projektanta. Na ścianach atrakcyjne materiały – gładkie kamienie, różne gatunki drewna egzotycznego, stal, chrom. Starannie zaplanujmy liczbę szafek by zmieściło się w nich wszystko co potrzebne. Jednak bez zbytniego zapasu i przesady – nie starajmy się zabudować nimi wszystkich ścian. Zostawmy trochę wolnej przestrzeni, by kuchnia miała oddech.
Te dwa przykłady to skrajności , między którymi zwykle poszukujemy tego , co jest potrzebne, co się podoba i na co nas stać. Rzadko kto ma do dyspozycji przestrzeń pozwalającą wyeksponować nowoczesną kuchnie tak jak się prezentuje w ekskluzywnym salonie meblowym. Klasyczne meble też potrzebują oddechu – w niewielkim pomieszczeniu będą robiły wrażenie przeładowania. Dodajmy , ze nowoczesna , lakierowano – stalowa kuchnia jest kłopotliwa w utrzymaniu ( trzeba się starać by zachowała gładkość i połysk) Z klasyczną nie jest lepiej – na licznych rowkach i załamaniach lubi zbierać się tłustawy kurz. [/like_to_read]
Do szukania złotego środka powinny skłaniać nas argumenty użytkowe i rozsądek.