Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni  powinna być łatwa do utrzymania w czystości, odporna na wilgoć ponieważ narażona jest na działanie wilgoci, ciągłe zabrudzenia, osady z tłuszczu. Materiał zastosowany w kuchni powinien być odporny na zarysowania uderzenia i otarcia. Wybór podyktowany jest także charakterem mebli kuchennych. Do kuchni stylizowanych , rustykalnych odpowiednie są płytki ceramiczne. Do nowoczesnych kuchni komponują się szkliste gresy i kamień. Zastosowanie w kuchni dużych formatów elementów podłogowych zagwarantują estetykę w kuchni. Dobrym wyborem są również płytki rektyfikowane, cięte bez fazy na krawędzi, które układane z mikroskopijną fugą tworzą jednorodną powierzchnię podłogi. Innym możliwym rozwiązaniem jest zastosowanie podłogi z betonu, pokrytej żywicą, wypolerowaną i odpowiednio impregnowaną. Ma wysoka odporność mechaniczną i chemiczną. Możemy tez zdecydować się na podłogę drewnianą ale trzeba starannie wybrać rodzaj drewna czy panele. Elementy drewniane ulegają deformacji pod wpływem wilgoci i temperatury, mają mały współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia i ścieranie, są nieodporne na plamy. Równie istotny jak rodzaj materiału jest odpowiednia pielęgnacja posadzki. Produkty spożywcze nasycone są barwnikami łatwo wnikającymi w strukturę podłogi. Dobra impregnacja zabezpieczy przed powstawaniem plam. Stosunkowo tanim sposobem na wykończenie podłogi w kuchni jest wykładzina podłogowa. Jest ciepła i miękka, ale też nieodporna na uszkodzenia mechaniczne. Wadę tę rekompensuje cena i łatwość montażu.

kuchnia angielska, kamień na ścianie, podłoga panele drewnianie, wyspa, barek

kuchnia angielska biała, podłoga panele drewnianie, barek

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *