Podłoga w kuchni

Kuchnia

Podłoga w kuchni  powinna być łatwa do utrzymania w czystości, odporna na wilgoć ponieważ narażona jest na działanie wilgoci, ciągłe zabrudzenia, osady z tłuszczu. Materiał zastosowany w kuchni powinien być odporny na zarysowania uderzenia i otarcia. Wybór podyktowany jest także charakterem mebli kuchennych. Do kuchni stylizowanych , rustykalnych odpowiednie są płytki ceramiczne. Do nowoczesnych kuchni komponują się szkliste gresy i kamień. Zastosowanie w kuchni dużych formatów elementów podłogowych zagwarantują estetykę w kuchni. Dobrym wyborem są również płytki rektyfikowane, cięte bez fazy na krawędzi, które układane z mikroskopijną fugą tworzą jednorodną powierzchnię podłogi. Innym możliwym rozwiązaniem jest zastosowanie podłogi z betonu, pokrytej żywicą, wypolerowaną i odpowiednio impregnowaną. Ma wysoka odporność mechaniczną i chemiczną. Możemy tez zdecydować się na podłogę drewnianą ale trzeba starannie wybrać rodzaj drewna czy panele. Elementy drewniane ulegają deformacji pod wpływem wilgoci i temperatury, mają mały współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia i ścieranie, są nieodporne na plamy. Równie istotny jak rodzaj materiału jest odpowiednia pielęgnacja posadzki. Produkty spożywcze nasycone są barwnikami łatwo wnikającymi w strukturę podłogi. Dobra impregnacja zabezpieczy przed powstawaniem plam. Stosunkowo tanim sposobem na wykończenie podłogi w kuchni jest wykładzina podłogowa. Jest ciepła i miękka, ale też nieodporna na uszkodzenia mechaniczne. Wadę tę rekompensuje cena i łatwość montażu.

kuchnia angielska, kamień na ścianie, podłoga panele drewnianie, wyspa, barek



kuchnia angielska biała, podłoga panele drewnianie, barek

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *