Jaki blat kuchenny to często zadawane pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi każdy z niżej wymienionych rodzajów ma swoje wady i zalety.
Blat kuchenny granitowy
Blat kuchenny granitowy są najbardziej popularnym wyborem wśród projektantów i redaktorów czasopism. Granit ma wspaniały wygląd ale jest kruchym materiałem i może pękać ma naturalnie porowatą strukturę bez wątpienia jego wadą jest wysoka cena.
Blat kuchenny kwarcowy
Blat kuchenny kwarcowy mają wygląd granitu lub marmuru ale są łatwiejsze w pielęgnacji i bezpieczniejsze, posiadają specjalną powłokę antybakteryjną i nie są porowate, są tańsze od granitu ale to wciąż wysoka półka cenowa.
Blat kuchenny corian
Blat kuchenny corian są mieszanką naturalnych minerałów i żywicy akrylowej tworzą elegancką i gładką powierzchnię w przeciwieństwie do blatów kamiennych corian jest ciepły i gładki w dotyku. Bogata gama kolorów umożliwi wybór por zadanego wzoru. Można go łatwo polerować i szlifować przywracając jego pierwotne piękno z tego powodu jest to idealny wybór dla rodzin z dziećmi.
Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.
Zalety:
- odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
- odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
- odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
- odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
- odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
- odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.
Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.