Podłoga w kuchni jest nie tylko elementem, który ozdabia i podkreśla charakter pomieszczenia.
Powinna ona być łatwa w utrzymaniu czystości ponieważ zachlapania, zabrudzenia i osady z tłuszczu będziemy musieli często usuwać z jej powierzchni. Powinna także być odporna na wilgoć, której nie da się w kuchni uniknąć.
Poniżej przedstawiamy kilka materiałów, które można wykorzystać na kuchenną podłogę.
Płytki ceramiczne oraz gres
Najczęściej chyba wybieranym materiałem są płytki ceramiczne oraz gres. Ten materiał jest odporny trwały, odporny naścieranie i łatwy w utrzymaniu czystości. Gres porcelanowy i szkliwiony ma niską nasiąkliwość i jest odporny na plamy. Wadą tego typu podłogi jest to, że jest ona zimna, chyba, że zastosuje się ogrzewanie podłogowe. Warto zwrócić uwagę by do kuchni wybrać specjalne fugi stworzone właśnie do tego pomieszczenia.
Podłoga kamienna
Najbardziej trwałym materiałem będzie granit. W kuchni gdzie podłoga szczególnie narażona jest na ścieranie i zarysowania świetnie się on sprawdzi.
Dodatkowo zaleta granitu jest to, że nie przenosi on ognia, jest odporny na plamy, wilgoć, zarysowania oraz ścieranie i pękanie. Dobrze znosi zmiany temperatury a także nie wymaga częstej pielęgnacji. Nie ma potrzeby impregnować go.
Podłoga drewniana
Jeśli nasza kuchnia jest otwarta na salon lub zdecydowaliśmy się na klasyczny styl mebli dobrze będzie pasowała podłoga drewniana. Należy zwrócić uwagę by podłoga została wykonana z twardych gatunków drewna, a deski pozbawione były sęków i przebarwień. Drewniana podłoga w kuchni sprawi, że pomieszczenie będzie przytulne i bezpieczne ponieważ drewno amortyzuje upadki. Drewniana podłoga jest dużo cieplejsza niż ta z płytek ceramicznych i kamienia.
Nie istnieje podłoga idealna, każda ma swoje wady i zalety, ważne jest by wybrać tą, która ma dla nas najkorzystniejsze cechy.