Projekt kuchni w bloku najczęściej ograniczony jest niewielkimi wymiarami pomieszczenia. Problem stanowi mała przestrzeń, na której trzeba wszystko zmieścić oraz zaplanować by kuchnia była nie tylko ładna ale i funkcjonalna. Zorganizowanie przestrzeni do pracy, przechowywania oraz gotowania musi być dokładnie przemyślanie tak aby praca kuchni nie stała się uciążliwa. Zacząć powinniśmy od dokładnego przemyślenia naszych potrzeb i oczekiwań.
Współpraca z projektantem
Bardzo ważną rzeczą jest współpraca z projektantem. Im więcej będzie on wiedział o naszych oczekiwaniach w stosunku do przyszłej zabudowy kuchni tym lepiej będzie mógł do nich dopasować rozwiązania dostępne na rynku.
Układ mebli
Projektant przedstawi optymalne rozwiązania dotyczące układu mebli, dopasowane do pomieszczenia, którym dysponujemy. Zaplanuje ergonomiczne sposoby ustawień, które będą miały wpływ jakość codziennego korzystania z kuchni.
Przechowywanie
Dobrze wykorzystana przestrzeń pozwoli na przechowywanie wszystkich niezbędnych w kuchni przedmiotów oraz zapasów żywności. Użycie dostępnych akcesoriów, na przykład koszy, organizerów i systemów do przechowywania sprawi, że przechowywanie będzie prostsze a przestrzeń całkowicie wykorzystana.
Powierzchnia do pracy
W kuchni wykonujemy dużo czynności dlatego będziemy potrzebować sporo miejsca do pracy. Aby móc wygodnie przygotowywać posiłki powinna być zaplanowana wystarczająco duża przestrzeń do pracy.
Oświetlenie
Często skupiamy się na meblach i sprzęcie AGD natomiast zapominamy o prawidłowym oświetleniu w kuchni. Jest ono bardzo ważnym elementem głównie ze względów bezpieczeństwa- w kuchni pracujemy przecież przy użyciu ostrych narzędzi, ale też ze względów estetycznych. Światłem można przecież wyeksponować ozdobne elementy kuchni a w ładnym pomieszczeniu będzie nam się przyjemniej przebywało.
Projekt kuchni w bloku lepiej będzie powierzyć doświadczonemu projektantowi. Nie eksperymentujmy we własnym zakresie, wtedy będziemy mieć pewność, że kuchnia będzie zarówno ładna jak i użyteczna.