Trójkąt roboczy w kuchni

Praca w kuchni powinna być efektywna, bezpieczna i wygodna. Aby uzyskać ten efekt należy zastosować projektując kuchnie zasadę ergonomii to znaczy rozplanować poszczególne strefy i rozmieszczenie urządzeń. Przygotowanie posiłków odbywa się według określonych działań następujących po sobie. Po pierwsze z lodówki wyjmujemy potrzebne nam produkty by umyć je w zlewozmywaku. Dalej następuje krojenie, rozdrabnianie, panierowanie, przyprawianie. Na końcu pieczemy, gotujemy czy smażymy. Aby pracowało nam się przyjemnie i wygodnie urządzenia kluczowe w naszej kuchni to znaczy lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza powinny stanowić wierzchołki trójkąta roboczego a pomiędzy nimi znajdować powinny się blaty robocze. Łączna długość ramion trójkąta nie powinna przekraczać 7-8 metrów a odległości pomiędzy podstawowymi urządzeniami powinny być niewielkie. I tak od lodówki do zlewozmywaka powinna być to odległość od 120 do 210 cm. Od zlewozmywaka do płyty grzewczej również tyle samo. A od płyty grzewczej do lodówki od 120 do 270 cm. Blaty robocze znajdujące się pomiędzy urządzeniami również powinny mieć określoną długość. Blat przy lodówce powinien mieć ok. 60 cm aby móc spokojnie rozpakować zakupy lub wyjąc produkty z lodówki. Blat między płytą grzewczą a zlewozmywakiem powinien mieć długość 80 – 100 cm aby wyłożyć umyte warzywa, owoce, spokojnie mieć miejsce by pokroić mięso, siekać , panierować. Blat za kuchenką powinien mieć ok. 60 cm.

Kuchnia biała, wyspa kuchenna, białe szafki połysk, podłoga czarna połysk


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *