Planowanie stref funkcjonalnych w kuchni

Aby w kuchni pracowało nam się wygodnie, sprawnie wykonywało czynności kuchenne musimy funkcjonalnie rozplanować sfery, przemyśleć układ szafek i sprzętów. Przygotowanie posiłku to następujące po sobie czynności od pochowania zakupów w szafkach i lodówce poprzez wyjęcie potrzebnych produktów z lodówki i szafek następnie mycie, krojenie aż po smażenie czy gotowanie. Należy zachować w kuchni prawidłową kolejność przewidzianych miejsc do wykonywania poszczególnych czynności by podnieść komfort i ułatwić sobie pracę w kuchni. Kuchnie dzielimy na pięć stref. Pierwszą z nich jest strefa zapasów służąca do przechowywania żywności. W jej skład wchodzi lodówka, zamrażarka i szafka  na przechowywaną żywność. Ponieważ pierwszą czynnością jaką wykonujemy po wejściu do kuchni jest rozpakowanie produktów i ich rozmieszczenie by zaraz przed przystąpieniem do przygotowania posiłku wyjąć potrzebne produkty z lodówki i szafki. Z tego względu jest to pierwsza strefa kuchenna i powinna znajdować się najbliżej wejścia czy drzwi najlepiej z lewej strony. W sąsiedztwie znajdować powinien się blat roboczy pomiędzy lodówką  a zlewozmywakiem. Kolejną strefa to  strefa przechowywania służąca do przechowywania sprzętów, garnków, patelni, sztućców czy talerzy. Przydatne okaże się zaplanowanie w niej duża ilość szuflad. Trzecia strefa – strefa zmywania. Służy do mycia, obierania , oczyszczania, napełniania garnków. W jej skład wchodzi zlewozmywak, kosze zmywarka, szafka do przechowywania detergentów, miejsce do suszenia naczyń i blat do dalszej pracy. Zlewozmywak umieśćmy blisko głównego blatu. Kolejną strefa jest strefa przygotowywania  w której najistotniejszy jest blat roboczy  o długości co najmniej 90 cm na którym odbywać się będą zasadnicze prace związane z gotowaniem i przygotowaniem posiłków. W jego pobliżu znajdą się szuflady z najczęściej używanymi akcesoriami. Strefa gotowania – to pieczenie, podgrzewanie, gotowanie. Tu znajduje się płyta grzewcza, piekarnik, okap i kuchenka mikrofalowa. Warto umieścić sprzęty tę w słupku lub poziomo na wysokości oczu. Za kuchenką powinien znajdować się jeszcze blat przeznaczony na odkładanie naczyń i potraw. W strefie tej jeśli w poprzedniej nie mamy za wiele miejsca możemy umieścić garnki patelnie i naczynia do pieczenia w głębokich szufladach.  Wszystkie strefy rozmieszczamy zaczynając od drzwi w podanej kolejność w kierunku zgodnym ze wskazówkami zegara. Odwrotnie w przypadku osób leworęcznych.

otwarta kuchnia biała, wyspa, barek, hokery, zabudowa piekarnika mikrofali


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *