Blaty kuchenne

Blat kuchenny jest bardzo ważnym elementem w naszej kuchni. Musi być łatwy w utrzymaniu czystości, trwały, odporny na wilgoć, plamy i wysoką temperaturę ponieważ to na nim co dnia kroimy, rozbijamy, stawiamy gorące garnki. Musi być również wkomponowany w aranżacje w jakiej została urządzona nasza kuchnia. Optymalną wysokością blatu jest 85 cm biorąc pod uwagę osobę o przeciętnym wzroście. Wysokość blatu możemy również zróżnicować w zależności od prac jakie wykonujemy. Choć to rozwiązanie jest możliwe w bardzo przestronnych pomieszczeniach. I tak: wysokość barowa to około 100-115cm, wysokość podręczna to ok. 90 – 100 cm przydatna jest do obierania, krojenia, wysokość robocza to około 85-90 cm ta z kolei przyda się do mieszania, ucierania przy czym tu potrzebny jest większy wysiłek gdyż większość prac wykonywana jest na stojąco i ostatnia wysokość ekstremalna to 70 – 80 cm przydatna jest do prac w których niezbędny jest nacisk z góry, jest też odpowiednia do spożywania posiłków. Wyróżniamy kilka rodzajów blatów:z płyty MDF laminowane

Odporne  na uszkodzenia i plamy , wilgoć i wysoką temperaturę. Należy je uszczelnić silikonem i zabezpieczyć krawędzie i łączenia listwą. Ich zaleta  jest przystępna cena i dostępność w wielu wzorach i kolorach.

blaty kamienne

Trwałe, odporne na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Trudne w obróbce i ciężkie. Na blaty kuchenne nie nadają się kamienie miękkie takie jak marmur czy piaskowiec. Sprawdza się granit, który dostępny jest w wielu kolorach. Jest twardy odporny na uszkodzenia, zarysowania i środki chemiczne.

blat drewniane

Maja małą odporność na uszkodzenia, plamy i wysoką temperaturę. Gorące naczynie postawione bezpośrednio na blacie zostawi na nim brzydki ślad. Blaty z drewna litego mogą się pod wpływem wilgoci i różnic temperatur mogą się odkształcić, kurczyć, rozsychać. Na blaty lepsze jest drewno klejone warstwowo ponieważ jest trwalsze i bardziej odporne. Do kuchni nadają się jedynie twarde gatunki drewna :dąb, buk, tek, mahoń, iroko. Trzeba powierzchnie blatu zabezpieczyć poprzez lakierowanie lub nasączenie olejem

blaty z kompozytów

Maja dużo zalet kamienia do tego są lżejsze i łatwiejsze w obróbce. Zbudowane są z podkładu z płyty wiórowej lub MDF, pokryte grubą warstwą mieszanki zmielonych minerałów oraz żywic które przyjmują jednolitą barwę i maja szeroka gamę kolorów. Pomimo , iż są odporne na środki chemiczne, na zarysowania to przesuwanie po nich naczyń lub krojenie może pozostawić trwały ślad

blaty z płytek ceramicznych

Popularne w przypadku kuchni rustykalnych i stylizowanych . Są trwałe, odporne na wysoką temperaturę i środki chemiczne. Wadą jest łatwe brudzenie się fug, utrzymanie ich w czystości jest  w zasadzie nie możliwe. Nie są odporne na uderzenia co za tym idzie narażone są na pękanie szczególnie na krawędziach

blaty ze stali

Idealnie wpisują się w aranżacje kuchni w stylu high – tech. Są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na uszkodzenia i temperaturę. Mogą być matowe bądź błyszczące. Wadą ich jest to , że łatwo przyjmują ślady palców, przy intensywnym użytkowaniu blat się rysuje.

blaty ze szkła

Rzadko stosowane pomimo, iż jest trwałe , łatwe do utrzymania w czystości i odporne. Ciekawy efekt daje szkło przezroczyste pod którym jest kolorowy wydruk. Szybko traci jednak estetyczny wygląd. Polecane do kuchni otwartych wykorzystywanych okazjonalnie do odgrzewania gotowych posiłków

kuchnia angielska, wyspa, blaty kuchenne kamienne beż

angielska kuchnia biała, lodówka side by side, wyspa kuchenna, blaty kuchenne z kompozytów beż

kuchnia angielska biała, kamień na ścianie, blaty kuchnne beż

Kuchnia drewniana, blaty kamienne


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *