Blat kuchenny jest bardzo ważnym elementem w naszej kuchni. Musi być łatwy w utrzymaniu czystości, trwały, odporny na wilgoć, plamy i wysoką temperaturę ponieważ to na nim co dnia kroimy, rozbijamy, stawiamy gorące garnki. Musi być również wkomponowany w aranżacje w jakiej została urządzona nasza kuchnia. Optymalną wysokością blatu jest 85 cm biorąc pod uwagę osobę o przeciętnym wzroście. Wysokość blatu możemy również zróżnicować w zależności od prac jakie wykonujemy. Choć to rozwiązanie jest możliwe w bardzo przestronnych pomieszczeniach. I tak: wysokość barowa to około 100-115cm, wysokość podręczna to ok. 90 – 100 cm przydatna jest do obierania, krojenia, wysokość robocza to około 85-90 cm ta z kolei przyda się do mieszania, ucierania przy czym tu potrzebny jest większy wysiłek gdyż większość prac wykonywana jest na stojąco i ostatnia wysokość ekstremalna to 70 – 80 cm przydatna jest do prac w których niezbędny jest nacisk z góry, jest też odpowiednia do spożywania posiłków. Wyróżniamy kilka rodzajów blatów:z płyty MDF laminowane
Odporne na uszkodzenia i plamy , wilgoć i wysoką temperaturę. Należy je uszczelnić silikonem i zabezpieczyć krawędzie i łączenia listwą. Ich zaleta jest przystępna cena i dostępność w wielu wzorach i kolorach.
blaty kamienne
Trwałe, odporne na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Trudne w obróbce i ciężkie. Na blaty kuchenne nie nadają się kamienie miękkie takie jak marmur czy piaskowiec. Sprawdza się granit, który dostępny jest w wielu kolorach. Jest twardy odporny na uszkodzenia, zarysowania i środki chemiczne.
blat drewniane
Maja małą odporność na uszkodzenia, plamy i wysoką temperaturę. Gorące naczynie postawione bezpośrednio na blacie zostawi na nim brzydki ślad. Blaty z drewna litego mogą się pod wpływem wilgoci i różnic temperatur mogą się odkształcić, kurczyć, rozsychać. Na blaty lepsze jest drewno klejone warstwowo ponieważ jest trwalsze i bardziej odporne. Do kuchni nadają się jedynie twarde gatunki drewna :dąb, buk, tek, mahoń, iroko. Trzeba powierzchnie blatu zabezpieczyć poprzez lakierowanie lub nasączenie olejem
blaty z kompozytów
Maja dużo zalet kamienia do tego są lżejsze i łatwiejsze w obróbce. Zbudowane są z podkładu z płyty wiórowej lub MDF, pokryte grubą warstwą mieszanki zmielonych minerałów oraz żywic które przyjmują jednolitą barwę i maja szeroka gamę kolorów. Pomimo , iż są odporne na środki chemiczne, na zarysowania to przesuwanie po nich naczyń lub krojenie może pozostawić trwały ślad
blaty z płytek ceramicznych
Popularne w przypadku kuchni rustykalnych i stylizowanych . Są trwałe, odporne na wysoką temperaturę i środki chemiczne. Wadą jest łatwe brudzenie się fug, utrzymanie ich w czystości jest w zasadzie nie możliwe. Nie są odporne na uderzenia co za tym idzie narażone są na pękanie szczególnie na krawędziach
blaty ze stali
Idealnie wpisują się w aranżacje kuchni w stylu high – tech. Są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na uszkodzenia i temperaturę. Mogą być matowe bądź błyszczące. Wadą ich jest to , że łatwo przyjmują ślady palców, przy intensywnym użytkowaniu blat się rysuje.
blaty ze szkła
Rzadko stosowane pomimo, iż jest trwałe , łatwe do utrzymania w czystości i odporne. Ciekawy efekt daje szkło przezroczyste pod którym jest kolorowy wydruk. Szybko traci jednak estetyczny wygląd. Polecane do kuchni otwartych wykorzystywanych okazjonalnie do odgrzewania gotowych posiłków