Jak dostosować sposób urządzenia kuchni do jej wymiarów.

Nawet w najmniejszej kuchni powinien się zmieścić ciąg kuchenny o długości 360cm. Przyjmuje się przy tym, że długość wszystkich blatów nie powinna być mniejsza niż 200cm. Jest wiele możliwości spełnienia tych warunków w otwartym pomieszczeniu: zabudowa w kształcie litery L, w dwóch rzędach, z półwyspem lub wyspą. Minimalna szerokość kuchni zamkniętej to 180cm. W takim pomieszczeniu można umieścić urządzenia przy jednej ścianie i zachować odpowiedni odstęp od drugiej. Jest to rozwiązanie dopuszczalne, ale niezbyt wygodne. Kuchnia zamknięta z dwoma równoległymi rzędami szafek musi mieć minimum 240cm szerokości. W takim pomieszczeniu można także ograniczyć się do jednej linii zabudowy, a przy drugiej ścianie ustawić stolik. Jednak dopiero szerokość 250-270 cm pozwala na wstawienie do kuchni stołu, przy którym wygodnie usiądą cztery osoby. Zwykle stosuje się przy tym zabudowę w kształcie litery L.

biała kuchnia_fronty_białe_fornty_z grafika (6)

Orientacyjne wielkości różnych typów kuchni są następujące:

  • Minimalna powierzchnia otwartego aneksu kuchennego – 5-6 m2
  • Minimalna powierzchnia kuchni zamkniętej – 8-9m2
  • Powierzchnia kuchni zamkniętej ze stołem – 10-15m2
  • Powierzchnia kuchni zamkniętej z wyspą  – 18 m2 lub więcej, w zależności od wyspy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *