Świeże powietrze w kuchni, jak gotować bez zapachów?

Porady

Kuchnia oraz gotowanie nieodłącznie kojarzy się z zapachami. O ile zapach pieczonego ciasta może przywołać miłe skojarzenia o tyle nieudana potrawa może zepsuć atmosferę w całym domu. Nieudane eksperymenty kulinarne potrafią pozostawić po sobie nieprzyjemne zapachy. Wietrzenie pomieszczeń może znacznie je ochłodzić oraz powodować stratę energii cieplnej. Aby zmniejszyć stratę ciepła, na 5-10 minut przed wietrzeniem należy zamknąć zawory termostatyczne przy grzejnikach. Podczas wietrzenia okna powinno otworzyć się na oścież a drzwi do pomieszczenia zamknąć. Ten sposób wietrzenia zapewni pełną wymianę powietrza przy czym nie spowoduje utraty ciepła zmagazynowanego w meblach oraz ścianach pomieszczenia.

Okap Caso - Ciarko Design
Okap Caso – Ciarko Design

 Zwłaszcza gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej zera okna są otwierane rzadziej. Wtedy też jakość powietrza, którym oddychamy znacznie się pogarsza. Ze względu na złą cyrkulację gromadzą się w nim niebezpieczne dla zdrowia zanieczyszczenia takie jak kurz, dwutlenek węgla albo zarodniki pleśni. Gotując zwiększamy w mieszkaniu wilgoć, która sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów. Senność, bóle głowy, osłabienie czy podrażnienie oczu i dróg oddechowych to niektóre z objawów zbyt długiego przebywania w miejscach, które nie są dostatecznie wietrzone.



Istnieje jednak na to sposób. Z pomocą przychodzą nam rozwiązania proponowane przez producentów sprzętu AGD, zwłaszcza okapów kuchennych. Mimo, iż w hierarchii popularności sprzętów kuchennych nie cieszą się one dużą popularnością, odgrywają ważną rolę. Wyłapują bowiem one z powietrza parę wodną i drobiny tłuszczu, które osadziłyby się na ścianach czy meblach w przypadku braku tego sprzętu.

Okapy pracujące w trybie pochłaniacza zasysają powietrze, które przepuszczane jest przez filtry z aktywnym węglem poczym oczyszczone powietrze wydostaje się z powrotem do kuchni.  Z kolei okapy kominowe podłączone są do kanału wentylacyjnego umożliwiającego wydostanie się zanieczyszczonego powierza na zewnątrz budynku. Ekspert firmy Ciarko zaleca włączenie okapu na 15 minut przed rozpoczęciem gotowania by dodatkowo zwiększyć jego wydajność.

kuchnia biało-czarna z okapem, szuflady blum, oświetlenie pod szafkami

Przypomina również o systematycznej wymianie lub czyszczeniu filtrów.

W roli odświeżaczy powietrza świetnie sprawdzą się zioła uprawiane w doniczkach: szałwia, tymianek czy lawenda. Są one alternatywą dla syntetycznych odświeżaczy powietrza, w których skład wchodzić mogą substancje szkodliwe dla zdrowia takie jak np. freon.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *