Blaty kuchenne – jak wybrać najlepszy blat do kuchni?

Wybór blatu kuchennego to bardzo ważna sprawa. Służy on do pracy a więc powinien być wystarczająco wytrzymały a jednocześnie może ozdabiać pomieszczenie.

Na rynku dostępna jest ogromna ilość kolorów, wzorów, struktur i  materiałów z jakich mogą być wykonane blaty. Niezależnie od tego co wybierzemy warto poznać wady i zalety poszczególnych produktów.

Blaty kamienne

Eleganckie blaty kamienne będą odpowiednie w każdej kuchni. Te naturalny materiał ma dużą ilość zalet. Blaty kamienne są twarde, odporne na zadrapania i wysoką temperaturę dlatego można na nich bez obaw postawić gorące garnki i inne naczynia. Wszystkie ewentualne zadrapania można usunąć szlifując je. Do wad blatów kamiennych można zaliczyć duży ciężar, dlatego czasem trzeba będzie w korpusach szafek zamontować dodatkowe wzmocnienia. Zniechęcać może również wysoka cena, blaty kamienne należą do jednych z najdroższych materiałów dostępnych na rynku.

Blaty drewniane

Drewno jest ciepłe w dotyku, daje się łatwo formować, można je nawet  kilkakrotnie odnawiać. Niestety blaty te również posiadają wady. Można tu wymienić na przykład łatwość z jaką można je zarysować, nie są również odporne na wysoką temperaturę, gorący garnek pozostawi na nich ślad. Łatwo je także trwale zaplamić.

Blaty drewniane powinny zostać zaimpregnowane. Można to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze lakierem, który dość łatwo się ściera i jest łatwopalny albo olejem wtedy drewno będzie bardziej odporne na wyższą temperaturę za to będzie ciemniało.

Blaty szklane

Świetnie sprawdzą się w nowoczesnych kuchniach. Mogą być przeźroczyste, kolorowe lub we wzory. Wykonane są z kilku warstw połączonych żywicą bądź folią , wierzchnią warstwę stanowi szkło hartowane. W razie potłuczenia nie rozpadają się one na kawałki.

Niestety wada jest ich wysoka cena, wymagają one również częstego czyszczenia ponieważ łatwo zostawić na nich zabrudzenia.

Blaty metalowe

Blaty metalowe będą dobrze prezentować się w industrialnych kuchniach. Zarówno matowe gładkie jak i te ryflowane – o nierównej powierzchni łatwo utrzymać w czystości, są Odporne na uszkodzenia i zabrudzenia (wyjątkiem są blaty polerowane-widać na nich każdą kroplę) oraz wilgoć. Wytrzymują bardzo wysoką temperaturę są niepalne za to są zimne w dotyku i trudno uformować z nich pożądany kształt.

Blaty laminowane

Blaty laminowane wykonane są z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Występują w bogatej kolorystyce. Można wybierać z różnych struktur gładkiej, matowej, porowatej lub połyskowej. Są przystępne cenowo jednak dość łatwo je uszkodzić co pociąga za sobą konieczność ich wymiany a zbyt wysoka temperatura może je uszkodzić.

Łatwo utrzymać je w czystości nie wymagają specjalnych środków do czyszczenia.

Blat z powłoką antybakteryjną

Na rynku dostępne są także blaty z powłoką antybakteryjną. Substancje czynne znajdujące się w powierzchni blatu redukują ilość bakterii prawie do zera. Cena tych blatów nie jest zbyt wysoka a zyskujemy możliwość przygotowywania zdrowych posiłków.

Bogata oferta pozwoli z pewnością dopasować najlepszy dla nas blat.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *